SR

Apel Vladi Republike Srbije da sledi primer Velike Britanije

Lovefest, 11. jul 2020.

 

Nakon što je prošle nedelje spremila paket mera pomoći za muzičku industriju i sektor manifestacija od čak 1,57 milijardi funti, vlada Velike Britanije donela je i odluku kojom od subote, 11. jula, ponovo dozvoljava održavanje koncerata, festivala i pozorišnih predstava na otvorenom prostoru.

 

Događaji će morati da prate set propisanih preporuka i zaštitnih mera uz smanjen broj posetilaca i preporuku za održavanje fizičke distance, a manifestacije na otvorenom procenjene su kao neuporedivo bezbednije u odnosu na one u zatvorenom prostoru.

 

Ministar kulture Velike Britanije je tu odluku označio kao veliki pomak u oblasti kulture i značajno postignuće za britanske umetnike, koji od marta ove godine nisu bili u mogućnosti da imaju niti jedan angažman. Slične mere najavljuju i Španija, Nemačka i druge velike zemlje Evrope.

 

Verujemo da bi i Srbija trebalo da se nađe na tom spisku i da je uz sve mere prevencije i prethodna testiranja posetilaca moguće da festivali u već redukovanom kapacitetu mogu biti održani, ukoliko ne dođe do pogoršanja epidemiološke situacije, a prema prethodno postignutom dogovoru sa premijerkom Anom Brnabić.

 

Zato apelujemo na Vladu Republike Srbije, da u skladu sa epidemiološkom situacijom u zemlji i prognozama stručnog štaba pravovremeno i u što kraćem roku donese odluku i za manifestacije u našoj zemlji.